Starttiraha

Starttiraha on harkinnanvarainen tuki, jolla tuetaan yrittäjän toimeentuloa. Tuen myöntää Uudenmaan TE-toimisto tai Vantaa-Keravan Kuntakokeilu. Tiedon siitä, kumpi sinua palvelee, saat Uudenmaan TE-toimistosta sähköpostitse starttiraha.uusimaa(at)te-toimisto.fi.

Muistathan, että starttirahaa pitää hakea ennen yrityksen rekisteröintiä ja toiminnan aloittamista. Poikkeuksena on sivutoiminen yrittäjä, joka siirtyy päätoimiseksi.

Te-palvelujen starttirahaesitteen voit ladata täältä

YritysVantaalta voit varata neuvonta-ajan, jossa saat maksuttomasti apua starttirahan hakemiseen mm. liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien kanssa. Näihin sopivat pohjat löytyvät Materiaalipankista.

VARAA NEUVONTA-AIKA

Kuka voi saada starttirahaa?

Voit saada starttirahaa, jos liiketoimintasi arvioidaan kannattavaksi ja sinulla on joko kokemusta yrittäjyydestä tai yrittäjäkoulutusta. Starttirahan saaminen edellyttää päätoimista yrittäjyyttä ja sitä, että tuki on tarpeellinen toimeentulosi kannalta. Tukea ei makseta, jos toimeentulosi on turvattu muulla tavalla, kuten palkkatuloilla tai muilla etuuksilla.

Voit saada starttirahaa, jos

 • sinulla on tai hankit riittävät valmiudet yritystoimintaasi
 • yritystoimintasi on päätoimista
 • toimintasi arvioidaan täyttävän kannattavuuden edellytykset.

Et voi saada starttirahaa, jos

 • yritystoimintasi arvioidaan tarjoavan sinulle kohtuullisen toimeentulon heti alkuvaiheessa
 • starttirahan arvioidaan vääristävän vähäistä enemmän kilpailua sinun ja samaa tuotetta tai palvelua myyvien välillä
 • olet aloittanut päätoimiseksi katsottavan yritystoiminnan ennen päätöstä tuen myöntämisestä
 • Sinulla on maksuhäiriöitä tai verovelkoja. Viranomaiset voi kuitenkin erityisistä syistä silti päättää myöntää tukea.
Starttirahan määrä ja kesto?
 • Starttirahan määrä vuonna 2022 on 34,50 euroa/päivä, joka vastaa työttömyysturvalain mukaista peruspäivärahaa.
 • Starttirahaa voi saada enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa, ja se maksetaan jälkikäteen kerran kuussa tekemäsi maksatushakemuksen perusteella.
 • Starttirahaa voi saada enintään 12 kuukauden ajan. Päätös tehdään ensin kuuden kuukauden jaksolle ja starttirahan jatkoa on haettava erikseen.
 • Maksatushakemus pitää toimittaa ELY-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskukselle (KEHA-keskus) kahden kuukauden kuluessa maksatusjakson päättymisestä.
Miten haen starttirahaa?

Starttirahaa haetaan TE-toimiston Oma-asiointi –palvelussa, ohessa linkki:

https://asiointi.mol.fi/omaasiointi/

Starttirahahakemuksen liitteeksi tarvitset liiketoimintasuunnitelman sekä kannattavuus- ja rahoituslaskelmat. Hakemukseen liitetään myös muita dokumentteja. Hakemuksen tekemiseen saat apua YritysVantaan yritysneuvojilta.

Muista, että et voi aloittaa varsinaista liiketoimintaa ennen kuin olet saanut päätöksen starttirahasta. Jos aiot hakea starttirahaa, selvitä siis ajoissa, onko sinun mahdollista saada starttirahaa.

STARTTIPLUS -JATKOPALVELU?

Starttiraha on iso apu yrityksen käynnistämisvaiheessa. Kun täydennät sitä Startti Plus -palvelulla, saat meiltä arvokkaita neuvoja ja vinkkejä täysin maksutta. Kehitetään yhdessä konkreettiset askeleet yrityksesi kannattavan kasvun sekä myynnin ja markkinoinnin kehittämiseksi!

Startti Plus -asiantuntijapalvelu on Uudenmaan TE-toimiston tarjoama maksuton palvelu yrittäjille, jotka ovat saaneet starttirahaa tai aloittaneet yritystoiminnan 4 kk:n työttömyysetuudella.

Palvelun yhteydessä suunnittelet yhdessä yritysneuvojiemme kanssa, miten voit huomioida asiakkaasi ja markkinoida entistä paremmin. Haetaan yhdessä keinoja pitää asiakkaistasi kiinni ja löytää uusia asiakkaita. Yrityksen kehittämisessä on myös tärkeä rakentaa tunnettuutta esim. digi- ja somemarkkinoinnin avulla, jotta yritystoiminta on kestävällä pohjalla.

Yrittäjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä palveluumme ja kertovat saaneensa Startti Plus -sparrauksista paljon konkreettista hyötyä myynnin kasvattamisessa ja markkinointi – ja muiden ideoiden viemisessä käytäntöön.

Palvelun voi tilata aikaisintaan 3 kk starttirahan aloittamisesta. Täytä lyhyt hakulomake ja pääset aloittamaan sinulle maksuttoman palvelun 1-2 viikon kuluessa.

TÄYTÄ LOMAKE TÄSTÄ >>