Starttiraha

Starttiraha on harkinnanvarainen tuki, jolla tuetaan yrittäjän toimeentuloa. Vantaalaisille starttirahan myöntää joko Uudenmaan TE-toimisto tai Vantaa-Keravan Kuntakokeilu.

Muistathan, että starttirahaa pitää hakea ennen yrityksen rekisteröintiä ja toiminnan aloittamista. Poikkeuksena on sivutoiminen yrittäjä, joka siirtyy päätoimiseksi.

Starttirahan myöntämisperusteista saat lisätietoa Uudenmaan TE-toimiston verkkosivuilta klikkaa tästä tai voit ladata esitteen tästä.

Starttirahan hakemiseen sopivat liiketoimintasuunnitelman ja talouslaskelmien pohjat saat ladattua verkkosivuiltamme Materiaalipankista.

Meille voit varata maksuttoman neuvonta-ajan, jossa saat apua starttirahan hakemiseen. Saat apua myös starttirahan jatkohakemukseen.

VARAA MAKSUTON NEUVONTA-AIKA

Kuka voi saada starttirahaa?

Voit saada starttirahaa, jos liiketoimintasi arvioidaan kannattavaksi ja sinulla on joko kokemusta yrittäjyydestä tai yrittäjäkoulutusta. Starttirahan saaminen edellyttää päätoimista yrittäjyyttä ja sitä, että tuki on tarpeellinen toimeentulosi kannalta. Tukea ei makseta, jos toimeentulosi on turvattu muulla tavalla, kuten palkkatuloilla tai muilla etuuksilla.

Voit saada starttirahaa, jos

 • sinulla on tai hankit riittävät valmiudet yritystoimintaasi
 • yritystoimintasi on päätoimista
 • toimintasi arvioidaan täyttävän kannattavuuden edellytykset.

Et voi saada starttirahaa, jos

 • yritystoimintasi arvioidaan tarjoavan sinulle kohtuullisen toimeentulon heti alkuvaiheessa
 • starttirahan arvioidaan vääristävän vähäistä enemmän kilpailua sinun ja samaa tuotetta tai palvelua myyvien välillä
 • olet aloittanut päätoimiseksi katsottavan yritystoiminnan ennen päätöstä tuen myöntämisestä
 • sinulla on maksuhäiriöitä tai verovelkoja. Viranomaiset voi kuitenkin erityisistä syistä silti päättää myöntää tukea.
Starttirahan määrä ja kesto?
 • Starttirahan määrä vuonna 2023 on 37,21 euroa/päivä, joka vastaa työttömyysturvalain mukaista peruspäivärahaa.
 • Starttirahaa voi saada enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa, ja se maksetaan jälkikäteen kerran kuussa tekemäsi maksatushakemuksen perusteella.
 • Starttirahaa voi saada enintään 12 kuukauden ajan. Päätös tehdään ensin kuuden kuukauden jaksolle ja starttirahan jatkoa on haettava erikseen.
 • Maksatushakemus pitää toimittaa ELY-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskukselle (KEHA-keskus) kahden kuukauden kuluessa maksatusjakson päättymisestä.
Miten haen starttirahaa?

Starttirahaa haetaan TE-toimiston Oma-asiointi –palvelussa, ohessa linkki:

https://asiointi.mol.fi/omaasiointi/

Starttirahahakemuksen liitteeksi tarvitset liiketoimintasuunnitelman sekä kannattavuus- ja rahoituslaskelmat. Hakemukseen liitetään myös muita dokumentteja. Hakemuksen tekemiseen saat apua YritysVantaan yritysneuvojilta.

Muista, että et voi aloittaa varsinaista liiketoimintaa ennen kuin olet saanut päätöksen starttirahasta. Jos aiot hakea starttirahaa, selvitä siis ajoissa, onko sinun mahdollista saada starttirahaa.

StarttiPlus -jatkopalvelu?

Kun täydennät starttirahan taloudellista tukea maksuttomalla Startti Plus -asiantuntijapalvelulla varmistat, että liiketoimintasi kehittyy oikeaan suuntaan.

Startti Plus -asiantuntijapalvelu on Uudenmaan TE-toimiston tarjoama maksuton palvelu yrittäjille, jotka ovat saaneet starttirahaa tai aloittaneet yritystoiminnan 4 kk:n työttömyysetuudella.

Palvelun yhteydessä suunnittelet yhdessä yritysneuvojiemme kanssa, miten voit huomioida asiakkaasi ja markkinoida entistä paremmin. Haetaan yhdessä keinoja pitää asiakkaistasi kiinni ja löytää uusia asiakkaita. Yrityksen kehittämisessä on myös tärkeä rakentaa tunnettuutta esim. digi- ja somemarkkinoinnin avulla, jotta yritystoiminta on kestävällä pohjalla.

Yrittäjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä YritysVantaan palveluun ja kertovat saaneensa Startti Plus -sparrauksista paljon konkreettista hyötyä myynnin kasvattamisessa ja markkinointi – ja muiden ideoiden viemisessä käytäntöön.

Tilaa palvelu kun starttirahakausi on ollut 3 kuukautta voimassa. Täytä hakulomake (edellyttää vahvan tunnistautumisen) ja pääset pian aloittamaan sinulle ilmaisen palvelun.

TÄYTÄ LOMAKE TÄSTÄ

Miten starttirahan jatkohakemus laaditaan?

Hae starttirahalle jatkoa voimassa olevan starttirahakauden aikana, sillä jatkoa ei voida myöntää starttirahakauden päättymisen jälkeen.

Jos starttirahalla yrittäjäksi hakee starttirahan jatkoa, arvioidaan hakemusta muun muassa näiden seikkojen perusteella:

 • Onko yritystoiminta käynnistynyt aiemman jakson aikana suunnitellusti, esimerkiksi suhteessa esitettyyn liiketoimintasuunnitelmaan

 • Turvaako yritystoiminnasta saatu tuotto yrittäjän toimeentulon riittävästi

 • Liitteeksi tarvitset yrityksesi viiden (5) kuukauden tuloslaskelman ja taseen, jos kirjanpitosi sitä edellyttää.

Starttirahan jatkoa voi hakea kuukautta ennen ensimmäisen starttirahajakson päättymistä ja viimeistään ennen kuin 1. jakso on päättynyt.

Jos olet saanut starttirahaa Uudenmaan alueella, voit varata YritysVantaalle neuvonta-ajan starttirahan jatkohakemuksen laatimiseen.