Alle 18-vuotiaan yrittäjyys

Kun nuori innostuu yrittäjyydestä

Lapsen ja nuoren yritystoiminnan aloittamisessa huomioitavat asiat vaihtelevat ikäryhmittäin. Perustietoa yrityksen perustamisesta saat Perustamisoppaastamme ja lähimmän Uusyrityskeskuksen yhteystiedot näet täältä. Pop-up ravintolan perustamiseen löydät tietoa Ruokaviraston verkkosivuilta.

Selviteltäviä asioita

  • Lapsen ja nuoren yritystoiminnan aloittamisessa huomioitavat asiat vaihtelevat ikäryhmittäin. Alle 18-vuotias tarvitsee edunvalvojansa eli huoltajansa suostumuksen ja allekirjoituksen kaikkiin asiakirjoihin yritystä perustaessaan. Lue lisää edunvalvonnasta Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.
  • Tunnistautumista varten myös alaikäinen tarvitsee henkilökortin tai passin. Alaikäisen passihakemukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.
  • Toiminimi on sopivin yritysmuoto, vähintään 15-vuotiaalle kevytyrittäjyys voi olla myös vaihtoehtona. Tutustu yritysmuotoihin verkkosivuillamme.
  • Tuotteiden ja tavaran myynti on mahdollista myös muuna tulonhankkimistoimintana. Lue lisää verottajan sivuilta.
  • Selvitä toimintaa koskevat luvat ja ilmoitukset.
  • Tarkista oman kuntasi tukimahdollisuudet nuoren työllistämiseen/yrittämiseen. Useimmiten yritystoiminta aloitetaan omarahoitteisesti. Yrittäjyysohjelmissa on mahdollisuus esimerkiksi Yrittäjyys-seteliin, Kesäyritystukeen ja Kesäyrittäjyys-seteliin. Tarkista tuki ja saamisen edellytykset valitusta ohjelmasta.

Lisää tietoa alle 18-vuotiaiden yrittäjyydestä löytyy Suomen Uusyrityskeskuksen sivuilta:

https://uusyrityskeskus.fi/minustako-yrittaja/alle-18-vuotiaan-yrittajyys/